Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Czechoslovakia - země, co znal celý svět

Tak už jen pár dní a již téměř 26 let neexistující Česko(-)slovenská republika oslaví své sté narozeniny, byť už jen „in memoriam“. A to je určitě důvod, proč při této příležitosti po delší době sepsat pár řádků.

Osobně se považuji za etnického Čechoslováka, a to i přesto, že samozřejmě nesouhlasím s Masarykovou účelovou teorií o československém národu. Tatínek je totiž Slovák pocházející od Nitry a maminka moravanka od Brna a posléze vyrůstající na Valašsku. Mám ke Slovensku velmi vřelý vztah, ke svým slovenským kořenům se hrdě hlásím, rád na Slovensko jezdím a zajímá mne jeho historie. Uvádím to i proto, že ač žiji celý život ve Slezsku, může český čtenář následující řádky paradoxně vnímat jako proslovensky zaujaté.

Na úvod dvě krátké myšlenky. Když se podíváme na zdejší, doslova masové – alespoň v mediálním světě – přípravy na oslavu stoletého výročí republiky, tak vidíme, že se tematizuje víceméně pouze její kulturně-estetický rozměr, případně některé její významné osobnosti, a jen sem tam se pořádá nějaká debata, zasahující i do politických rozměrů věci. Druhá myšlenka: když jsem se před pár dny v práci ptal kolegy slováka, jestli se na Slovensku také chystají nějaké oslavy tohoto výročí, řekl, že něco se chystá, ale že rozhodně ne v takovém měřítku, jako u nás. A později ještě dodal, že je to asi proto, že my Češi jsme Československou republiku považovali za především „náš stát“. Že je to pravda, o tom svědčí i absurdní tvrzení z některých k výročí republiky založených webů, že prý slavíme stoleté výročí naší republiky. Vážení, naší České republice ještě nebylo ani třicet, takže se vzpamatujte!

V duchu těchto myšlenek bych tedy rád připomněl možná trochu nepopulární a na české poměry „pro-slovenské“ resp. proti-české skutečnosti, týkající se Československé republiky na politické úrovni a vztahu obou národů.

V první řadě je třeba říct, že „otec“ státu, Tomáš Masaryk-Redlich, se především projevil jako sprostý podrazák už při samotném vzniku Československého státu. V Pittsburgské dohodě totiž slíbil Slovákům autonomii, aby však záhy zapřel její existenci a slovákům žádnou autonomii nedal. Naopak dal Andreje Hlinku – původně „čechoslovakistu“ ve smyslu jeho volání po soužití Čechů a Slováků ve společném státě, samozřejmě s autonomií Slovenska – po jeho návratu z pařížské mírové konference (kam mu nehorázně "zakázal" odcestovat) zavřít na dva měsíce na Mírov. A Beneš? Řada Slováků vám dodnes řekne - a mezi náma, já bych tomu taky věřil - že to byl on, a nikoliv nešťastná náhoda, kdo zapříčinil havárii Štefánikova letadla. To vše bezprostředně po vyhlášení Československé republiky.

A co bylo mimo jiné dál? Česká pragocentrická a do velké míry antikatolická vláda v následujících letech posílala na katolické Slovensko ty radikální české antikatolické učitele, kteří první, co ve školních třídách udělali, bylo, že strhli kříže ze stěn. Domnívá se někdo, že to na katolickém Slovensku prospělo česko-slovenským vztahům? O častém pohradvém pohledu na „blbé Slováky a Sloveny“ z české (méně snad moravské) strany ani nemluvě. Takže pokud chce někdo zpětně vyčítat Slovákům, že před válkou zradili "svůj" stát a odtrhli se, měl by si nejprve tyto a mnohé další skutečnosti uvědomit.

Po válce se pak znovu velmi negativně ukázal Beneš (znovu co se týče vztahu ke Slovákům či jejich osobnostem), který už v exilu v Anglii prohlásil, že Tiso musí viset (k popravě Tisa po válce, jak známo, skutečně došlo), přičemž však Tisa za válečného zločince nepovažovaly ani takové osobnosti jako „lovec nacistů“ Simon Wiesenthal nebo později izraelský generální prokurátor Gedeon Hausner. Mimochodem Tiso má svůj pomník, věnovaný mu za jeho záchranu Židů, dokonce i přímo v Jeruzalémě a to se schválením izraelské vlády. Více k tomu zde. Na to, že byl v r. 1935 zvolen prezidentem díky podpoře Tisovy HSĽS, zednářský prezident Beneš po válce jaksi "zapomněl".

A ani v poválečných letech neustávala od samého vzniku republiky přítomná, Prahou řízená čechoslovakizace slovenského národa a potlačování všeho slovenského, o čemž jsou doklady i v archívech, jak zjistila slovenská historička Emília Hrabovec. Zmírnila se snad jen za Husákova prezidentování, ačkoliv zastáncem samostatné Slovenské republiky Husák údajně nebyl.

Tolik tedy k tomu, co si Češi (resp. především česká politická elita Československa) za rámeček opravdu dát nemohou, ale co se musí připomínat. Nakonec, nebýt toho všeho, tak se Československo třeba ani nemuselo v roce 1992 rozpadnout, ale to jsou samozřejmě jen hypotézy.

Možná to nyní může vypadat, že k Československu díky výše uvedeným skutečnostem asi nemám zrovna nejlepší vztah, ale opak je pravdou. Před dvěma lety jsem se dokonce nechal ovlivnit myšlenkou některých marginálních skupinek o tom, že po-sametové rozdělení Československa (které mimochodem může být vzorem pro svět, protože proběhlo bez jediné kapky krve) bylo protiústavní a neplatné; dnes už to až tak žhavě nevidím a po obeznámení se s historií si stojím za tím, že Češi i Slováci mají žít každý ve svém státě. Což na druhou stranu jistě nebrání tomu, aby spolu tyto dva státy měly ten nejnadstandardnější vztah ze všech vztahů, které k ostatním státům chovají - a já si rozhodně přeji, aby to tak bylo. Hypotetické a prakticky nerealizovatelné obnovení Československa bych zastával pouze a jen v duchu myšlenek Rudolfa Vaského, tzn. jako účelové spojení kvůli vystoupení z NATO, EU, nápravy privatizačních zlodějen, seškrtání dluhů atp – a to jen za tímto účelem; po té se opět přátelsky rozdělit.

Na závěr tedy popřeji bývalé republikce "posmrtné všechno nejlepší" a věnuji jí píseň, z níž půjde i poznat, proč jsem dnešní blog nazval tak, jak jsem ho nazval: 

 

 

Autor: Jakub Moravčík | pondělí 22.10.2018 11:59 | karma článku: 13,42 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Jakub Moravčík

Volební právo ctěné a vážené - jak tomu pomoci?

Již před lety jsem dostal nápad, jak v prospěch tak zásadní věci, jako jsou volby, upravit náležitosti týkající se především volebního práva, a stále se mi zdá dobrý. Tak jsem si jej sepsal a tímto jej zveřejňuji.

4.4.2024 v 11:59 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Porušil zastupitel Bělica ústavní práva občanů?

Ještě v tuto chvíli, kdy vydávám tento blog, probíhá zasedání zastupitelstva moravskoslezského kraje. A děly se tam dnes věci.

7.12.2023 v 14:26 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jakub Moravčík

Rakušanocie opět sebrala básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka

Šikana nejperzekuovanějšího českého (a aktuálně nemocného) básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka Rakušanovou policií má ode dneška další neblahé pokračování

27.11.2023 v 19:37 | Karma: 24,77 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Historicko-apologetické kapely. Měly by smysl?

Moderní populární hudba je dlouhodobě produkována nejen pro zábavu, ale také pro určité "ideové" účely. Početná množina hudebních fanoušků takové zaměření moderní populární hudby odmítá, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.

6.8.2023 v 19:00 | Karma: 4,56 | Přečteno: 194x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Pavla J. Hejátka chtějí zavřít na 7-9 let.

Dnes v podstatě jen krátký "oznam" o dalším politickém procesu, kterých nám začalo nebezpečně přibývat.

29.3.2023 v 21:10 | Karma: 31,20 | Přečteno: 3743x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky