Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LT

L95u43d61ě37k 94T37o52n97d84r

12. 2. 2019 12:35

Bohužel, celý váš rozboj je postaven na zcela nesmyslném základu - "dobro" a "zlo". Dobro a zlo nikde v přírodě neexistuje. Je to až dodatečná konstrukce našeho mozku. Takže zkoumat, zda je člověk od přírody "dobrý" nebo "zlý" je prostě a jednoduše blbost!!

Člověk se řídí úplně stejně jako jeho geny - osobním "prospěchem". Základní motivací chování člověka je egoismus - hledání výhod pro sebe a své okolí a vyhýbání se nebo odstraňování toho, co je pro mne a mé okolí nevýhodné nebo dokonce škodlivé. To je výchozí alfa i omega.

A tento základní a nevymazatelný hnací motor je pak usměrňován umělými konstrukcemi lidské společnosti: "morálkou", náboženstvím, politikou, filozofií, kulturou... Až ty tomu teprve dávají své hodnocení, co je "dobré" a co "zlé". A to je vždy relativní. Neexistuje absolutní hodnocení co je "dobré" a co "zlé". Proto také je holý nesmysl použít jako východisko pro hodnocení člověka fyzicky neexistující a tudíž relativní "dobro" a "zlo".

A jsme zpátky na začátku...

1 0
možnosti
JM

Tuhle očekávanou námitku jsem stručně probral (stručně proto, že článek není především o odpovědi na ni) v odstavci začínajícím na "Pokud jde o údajnou relativitu a projektivnost dobra a zla". Četl jste ho?

Mimochodem, pokud se řídíte osobním prospěchem, pak já jsem řízen osobním prospěchem došel k jinému závěru než vy, řízen osobním prospěchem. Jak to vysvětlíte?

Je taky zajímavé, že absolutní hodnocení toho, co je dobré a zlé, podle vás neexistuje, ale absolutní hodnocení možnosti absolutního zhodnocení (dobrého a zlého) už ano. Trošku náběh na rozpor, co s tím uděláte?

0 0
možnosti
LT

L53u13d40ě59k 20T85o26n77d48r

12. 2. 2019 14:26

Nevím co myslíte frází: "absolutní hodnocení možnosti absolutního zhodnocení". Uveďte příklad.

0 0
možnosti
JM

Vy tvrdíte:

"Neexistuje absolutní hodnocení co je "dobré" a co "zlé"."

Tzn nějak hodnotíte možnost toho, jak hodnotit to, co je dobré a co zlé - hodnotíte tuto možnost jako neexistující. A myslíte to předpokládám univerzálně, jinak byste to takto ani neformulovat. Tzn. hodnotíte "absolutně".

0 0
možnosti
LT

L50u91d81ě53k 94T65o85n15d92r

12. 2. 2019 16:59

Uveďte příklad univerzálního, tedy absolutního, "dobra" nebo "zla" pro všechny. Prosím, uveďte aspoň jeden příklad.

0 0
možnosti
JM
LT

L19u77d93ě42k 72T58o56n18d86r

12. 2. 2019 17:51

"Týrání, které druzí vnímají jako zábavu" - tedy to těm druhým přináší radost, slastný prožitek... takže zcela určitě oni to nebudou považovat za "zlo".

Býčí zápasy jsou zcela jistě týráním pro zábavu, ale většina Španělů si to nemyslí. To že si to můžete myslet vy a s vámi půlka zeměkoule stále ještě nesplňuje podmínku "univerzálního", absolutního tvrzení, že se jedná nebo nejedná o zlo.

Koneckonců většina podobných aktivit je zcela legálních, tedy "dobrých" a nikoho ani nenapadne nad tím přemýšlet, že všechna ta zvířata to dělají z donucení, proti své vůli - jsou tedy "týrána pro zábavu".

Žádný kůň si nevybral, že bude pro zábavu svého pána "jen tak" ze všech sil jezdit tryskem po závodní dráze, skákat přes překážky kde se může zranit... takže čistě logicky, by mělo být hodnoceno jako "zlo" (ale není. Jsou "dobrem" protože to dělá "dobře" jejich pánům :-))

0 0
možnosti
JM

Měl jsem napsat týrání lidí pro zábavu.

Nicméně, vaše pojetí, kdy z faktu, že někdo může jakoukoliv zvrácenost vnímat pro sebe jako dobro, vyvozujete objektivní relativitu etiky, je s prominutím samo zvrácené. Samozřejmě, že např. smažka může vnímat jako dobro, když si dá velkou dávku heroinu. Ale z toho plynou zlé důsledky pro x lidí kolem něj (když je třeba začne okrádat nebo někoho zavraždí, aby mu mohl vzít peníze na další dávku). Ono totiž také existuje něco jako hierarchie dober. A chtít menší dobro v situaci, kdy to menší dobro způsobí jiné, větší zlo, mění to menší dobro okamžitě v zlo.

A jinak, každý relativismus je nakonec sám v sobě rozporný.

0 0
možnosti
LT

L19u30d35ě95k 88T90o48n18d10r

12. 2. 2019 15:00

Než začnete něco rozebírat a vyvozovat závěry, tak musíte nejprve definovat výchozí pojmy. JInak je vše co napíšete postaveno na vodě a je to jen prázdné filozofování u piva, i když používáte "odborné" výrazy.

"Dobro" a "zlo" je RELATIVNÍ, protože dobro a zlo je VZTAH k něčemu!

Neexistuje "dobro" samo o sobě. Nemůžete si koupit 10 deka "dobra". Nemůžete jít na procházku a v lese potkat "dobro" jak si tam jen tak leží.

Dobro je "dobré" ve vztahu k někomu nebo něčemu. Zlo je "zlé" ve vztahu k někomu nebo něčemu! A ani vaše poznámka, že se na "dobru" shodne nějaká skupina obyvatel na tom vůbec nic nemění. Váš "důkaz" je důkazem ničeho. Naopak, potvrzuje to co říkám, že "dobro" nebo "zlo" je vztah k někomu nebo něčemu - třeba skupině obyvatel. Ale jiná skupina obyvatel bude mít jiný hodnotový žebříček dobra a zla. Pak je jakékoli vaše tvrzení možná pravdivé v jedné soustavě (společnosti, skupině, ideologii, náboženství...), ale zcela jistě je k ničemu v ostatních soustavách (jiných společensatvích, idelogiíích, kulturách...) protože tam platit vůbec nemusí.

Pokud nedokážete nejprve jasně definovat obsah pojmu "dobro" a "zlo", je jakékoli filozofování o dobru jen bezúčelné mlácení prázdné slámy na katedře filozofie, kde si všichni "mudrci" vzájemně plácají po ramenou a honí si své ego používáním "odborných" blábolů a citacemi "klasiků".

1 0
možnosti
VO

Skutečné dobro bývá univerzální - musí být dobré pro všechny. Naproti tomu zlo bývá "dobré" jen pro jednotlivce, nebo úzkou skupinu lidí, pro ostatní je zlem. Dalším kritériem je motivace.

1 0
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky