Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Technická poznámka: Důkaz kruhem je z oblasti formální logiky. Zde jsou použité pojmy natolik komplexní, že terminologie formální logiky není vhodná. Spíš lze říct, že jednotlivá tvrzení nejsou na sobě zcela nezávislá.

2 0
možnosti

Říci, že na sobě "nejsou zcela nezávislá", mi zase přijde jako přílišné zlehčení toho problému.

Nicméně, jak to celé tedy vidíte vy? V čem s tím, co jsem v textu napsal, souhlasíte, a s čím ne? Váš názor mne zajímá.

0 0
možnosti

Co jste přestali fedrovat to uhlí, máte nějak moc času na pyczowiny..

Mamula se v hrobě obrací.

P.S. Polská Ostrava- Slezská Ostrava- Moravská Ostrava

Jaká ta Ostrava vlastně je ? Je to kruh nebo trjúhleník ?

Mám slabou vůli, pomohlo by mí číst Schopenhauera ?

Nebo lepší je Nietsche ?/ doma jsem pod pantoflem/

Máte pěkný koníček,takový neostravský R^;-D

0 1
možnosti

Mt 16,18 : "Já ti pravím, ty jsi kámen ( Petros ) a na té skále ( petra ) vybuduji svou církev ..." . Skálou věků je jedině Hospodin ( Iz 26,4 a Ž 18,3). Křesťané včetně Petra jsou jen živými kameny ( lithos ), z nichž se staví duchovní dům ( 1P 2,5) a jehož úhelným kamenem je Ježíš Kristus.

Proč je Šimon nazván Petrem : protože Krista mu zjevil Otec v nebesích. Naopak o kousek dál je nazván pohoršením pro své tělesné smýšlení ( Mt 16,23)

Čili církev (tj. shromáždění občanů - ekklesia) je tvořena každým, kdo věří v Krista. Už Jan Hus rozlišoval církev jako pozemskou instituci a skutečnou neviditelnou církev.

Tak i s tím svazováním a rozvazováním je to trochu jinak, ale na slovesné tvary si teď netroufnu.

Máte 2 možnosti : buď věřit Ježíši Kristu, nebo hledat chyby v omylné církvi. AHoJ ( Ad honorem Jesu ).

1 0
možnosti

Díky že jste odhalil karty a vím, že jste protestant :-) Líp se mi tak diskutuje. Je pravda, že můj příspěvek mířil hlavně na katolíky, ale i s Vámi se rád pobavím.

Jan Hus, to je nějaké 14-15 století. To je docela "pozdě", ne? Smýšleli stejně jako on třeba církevní otcové? Nevím teda, kdy přesně se začal spor viditelná-neviditelná církev řešit. Možná to víte Vy ...

Pokud byste si na ty slovesné tvary troufnul později, budu rád :-)

Co se pak týče katolické interpretace Mt 16,18 jako ustavení papežství

https://www.youtube.com/watch?v=jIkHFy1K65Y, nejzajímavější otázkou zde asi je, jak to bylo chápáno v průběhu prvních staletí a která pozice byla většinová. Máte o tom nějaké bližší informace? Níže je odkaz na pěknou debatu (v angličtině) mezi katolíkem a kalvinistou právě o papežské neomylnosti. Jeden z hlavních kalvinistových argumentů bylo právě to, že podle něj to nebylo univerzálně sdílené přesvědčení. No kdyžtak si to poslechněte, má to několik dílů, ale stojí to za to.

1 0
možnosti
Foto

Církev je neviditelné tělo Ježíše Krista. (ať už to chápete jakkoliv - jde o metaforu) A nakolik je pak Kristus spjatý s Písmem svatým - tj. s Biblí, natolik je spjatá křesťanská církev s Biblí. /analogicky/ Takže pokud se vám podař "odloučit" Krista, Mesiáše od písma, potom zrušíte i tu tzv. autoritu církve. Tj. odloučíte církev od Bible.

Vzhledem k tomu, že vše, co se o Kristu dozvídáme, je především ze záznamů biblických textů, potom to půjde jenom svízelně.

1 0
možnosti
Foto

Jsem doktorand v oboru Biblické teologie se zaměřením na Starý zákon, téma mé doktorské práce jsou Hapax legomena ve Starém zákoně.

0 0
možnosti

bla bla bla a opět bla bla bla.

2 2
možnosti

Vskutku zdrcující "argument"

2 0
možnosti
Foto

Jen tak mimochodem. Četl jste Bratry Karamazovy? Postava Velkého Inkvizitora?

0 1
možnosti

Bohužel zatím ne. Proč se ptáte?

0 0
možnosti