Diskuse

Jak to vlastně začalo s židy a lichvou?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano, je to skutečně tak. Zákaz Židům vykonávat různá řemesla, vydalo mnoho evropských panovníků. Zároveň se ujala praxe, že Židé byli považováni za osobní majetek panovníka (po vzoru muslimských vládců Španělska), takže čas od času, když panovníkovi došly peníze, ožebračil "své" Židy. Těmto panovníkům samozřejmě vyhovovalo, když Židé provozovali finančnictví, protože se jim vždycky dalo něco sebrat.

Je tu ještě další zajímavá skutečnost. Církev si bohužel všimla, že morové epidemie se velice často vyhýbají židovským evropským komunitám a ghetům. A tak rozhlásila, že jsou to právě ŽIdé, kteří začarovávají křesťanské studny a přivolávají mor (tyto bludy převzali od muslimů). Pravda však byla velice prostá. Zatímco mezi ŽIdy byla hluboce zakořeněná tradice pravidelného čtení a dodržování předpisů Tóry, křesťanská středověká církev udržovala lidi nevzdělané, v bídě a ve špíně – pouze s důrazem na poslušnost církvi. Někteří papežové dokonce zakazovali lidem číst Bibli (aby si náhodou prostí křesťané něco nevyložili špatně) a naopak - ještě zaváděla do praxe spousty různých bludů, uctívání "svatých" kostí mrtvých lidí, svěcenou vodu a podobné nesmysly. Dlouho trvalo, než lidé pochopili, proč se Židům tak často epideme vyhýbaly - dnes bychom řekli, že se chovali hygienicky a nejedli kdeco. Bible totiž obsahuje pozoruhodně moderní soubor karanténních metod a předpisů.

1 0
možnosti

Díky za komentář. Jen, pokud vím, se židovským ghettům ty morové epidemie nevyhýbaly "velice často", ale prostě občas se jim vyhly ...

0 0
možnosti

J94i18ř24í 25V36o18l46e45k

13. 1. 2016 1:59

nezbývá mi než s vámi souhlasit, měl byste se dovzdělat

0 0
možnosti

Ó, díky. Ještě byste mohl naznačit v čem. Prosím konkrétněji.

0 0
možnosti