Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Vidím tu dvě roviny. V první řadě jde o vás jako o bytost, která na podkladu náboženských otázek velmi tápe a kolísá mezi různými polohami. Je ale možné, že není třeba tuto rozkolísanost a neukotvenost (vnitřní pnutí, rozporuplnost) omezovat pouze na náboženskou zkušenost. Je na místě uvažovat, že to má hlubší příčinu a obecnější rozsah, jenž se netýká jen vaší náboženské zkušenosti. V tom případě pak není třeba tyto potíže omezovat na náboženství a řešit primárně nábožensky, ale lze hledat i "normální", tedy sekulární terapii - rozhodně to není nic, za co byste se musel stydět.

A k vaši náboženským postojům. Ač hovoříme o jednom náboženství, zde o katolickém křesťanství, ve skutečnosti platí (s jistou nadsázkou), co katolík, to vlastní náboženství. Každý člověk je totiž neopakovatelnou individualitou. Někdo si neklade otázky a přejímá (ke své škodě) nekriticky vše, co je mu duchovním pastýřem (společenství, věřícími přáteli) servírováno. Jiný hledá sám svou vlastní životní filosofii (byť v rámci křesťanství), tzn. že sám musí dozrát ke všemu, čemu je ochoten věřit - a tam bych řadil vás. A myslím, že není nutné "násilím" milovat Boha, naopak prospěšnější je Boha prostě hledat. A také není v první řadě nutné se trýznit a obviňovat. Je naopak daleko prospěšnější snažit se žít dobře a dělat dobré věci, ty špatné věci pak budete snáze rozpoznávat a eliminovat. Viz "Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili." - toho se držte, láskou k bližnímu milujete Boha, i kdyby vám temnota v duši neumožnila k Bohu vzhlížet přímo).

Věřící, u nichž máte pocit, že vás nebo jiné manipulují, že nabízejí jedinou správnou a možnou cestu, tak tito lidé zřejmě sami nejsou dosti zralí - chovají se spíše než jako věřící, respektující a pochybující, jako fanatičtí majitelé pravdy. Vy se tak nechováte, tak jste na tom líp než oni, přestože trpíte pochybnostmi a nejistotou. Máte odvahu o tom mluvit a tak si to přiznat, což je dobře.

2 0
možnosti
JM

"Je na místě uvažovat, že to má hlubší příčinu a obecnější rozsah, jenž se netýká jen vaší náboženské zkušenosti. V tom případě pak není třeba tyto potíže omezovat na náboženství a řešit primárně nábožensky, ale lze hledat i "normální", tedy sekulární terapii - rozhodně to není nic, za co byste se musel stydět."

To máte jistě možná pravdu. Já jsem to napsal tak, jak to u sebe zakouším.

"A také není v první řadě nutné se trýznit a obviňovat."

Jen si říkám jestli tohle není právě to, co by křesťanství chtělo (resp. minimálně co se týká toho obviňování).

0 0
možnosti
JC

Myslím, že se Vám stalo to, co příliš mnoha jiným hlubokým odborníkům: teorie Vám svítí do očí, nikoli na cestu.

Máte děti? Teprve když jsem se sám stal otcem, začal jsem trochu chápat, co nám vlastně sdělil Ježíš tou radostnou zprávou, že Bůh je naším otcem.

A také jsem začal chápat, co znamená milovat bližního svého: jde o to, abych měl k jiným lidem vztah takový, jaký chci, aby mé vlastní děti měly k sobě navzájem.

Myslím, že nelze milovat Boha, pokud člověk nemiluje nic jiného. Z Boha přeci poznávám nejprve je dílo, proto je přirozené a nepřekvapivé, že budu milovat nejprve jednotlivé kousky jeho úžasného stvořitelské díla a od malého budu postupovat k většímu, jak se má láska tréninkem na malých věcech bude kultivovat a uschopňovat k lásce větších věcí... až konečně i k samému jejich Stvořiteli. Už když pohladím kočku a budu k ní přitom pociťovat lásku, je to kouskem lásky k Bohu a posune mne to k rozvoji lásky tak, abych si zamiloval i autora té kočky.

Jdu lesem, dívám se kolem sebe a žasnu a velebím Boha a miluji ho; hluboce. Dívám se na své děti (již zletilé), jak si spolu hrají a baví se a cítím lásku k Bohu, že mi dal a že jim vnukl lásku k sobě navzájem.

Nepřemýšlím o tom příliš, stejně to neumím domyslet. Nejsem na to dost chytrý ani vzdělaný. Nenechám svůj rozum, aby překřičel mé srdce.

1 0
možnosti
JD
Foto

Pane Daňku, pokud Bůh neexistuje, dokažte to.;-D

0 0
možnosti
NM

...Bůh majitel a vlastníkem je inteligentní bytost...dobře v kostele ale v běžném životě kde motlitba k penězům přehluší vše a dokonce i tu inteligentní bytost...viz vyjádření p.Bělobrádka kplatům poslanců vyznělo "aj tak dobre..aj tak dobre s i tak dobre ??? a od Kalouska? v tom znění " jen se žerte čím víc...tím lépe pro TOP 09???

0 0
možnosti
JC

To říkal Ježíš: nemůžete sloužit Bohu i mamonu.

No a měl pravdu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky