Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Apologeticko-ďábloadvokační blog 3: pohani, židovství a nastavená tvář

Už jsem si asi ani nemyslel, že tento seriál bude ještě pokračovat (a když už, tak určitě ne „pohanským“ tématem), ale nakonec pokračovat bude a ještě naposled se v něm tématu pohanství přece jen dotknu.

Všiml jsem si totiž dvou konkrétních věcí, které pohani opakovaně zmiňují a kvůli nimž odmítají křesťanství a tak bych je rád ještě trochu probral. Které to jsou?
První z nich je biblický evangelní verš Matouš 5, 39, kde je řečeno „kdo tě uhodí do tváře, nastav mu i druhou“. Velké obtížnosti a těžké pochopitelnosti tohoto verše jsou si vědomi i křesťané, jako třeba autor tohoto článku, který na začátku trefně popisuje to, jak tento verš vnímají nejen pohani. Autor článku sice následně ihned upozorňuje na nebezpečí vytrhávání verše z kontextu, ale dát ve finále uspokojivou interpretaci se mu podle mne nepovedlo, natož takovou, která by byla nějak „uspokojivá“ i pro pohany. Upozornění na kontext a chybnost principu „vzít první vnější dojem z nějakého biblického verše jako ten rozhodující“ na pohany v tomto ohledu příliš nefunguje a upřímně, ani se tomu až tolik nedivím. Pohani díky tomuto verši i v křesťanství samotném vidí náboženství ušlápnutých fackovacích panáků, kteří si musí nechat líbit cokoliv, náboženství podlamující vůli k jakémukoliv odporu a v posledku i chuť k životu vůbec. Apologetická výzva vůči křesťanství je zde jasná.
Vyvrácení křesťanství jako náboženství ušlápnutých, neodporujících tichošlápků a fackovacích panáků v tomto případě nebude příliš snadné a já jej zde nepodám. Jeden „historický“ argument bych si zde ale dovolil přednést. Totiž, pohani často „brečí“ a spílají křesťanství to, že to byli právě křesťané, kteří fyzicky vyhubili staré pohanské národy dle své vypjatě netolerantní náboženské ideologie. Tato výtka, resp. odpověď na ni, by vydala na samostatný text a vyžadovala by velké historické znalosti tématu, kterými nedisponuji. Nicméně, opravdu by náboženství tichošlápků a submisivních fackovacích panáků dokázalo vybít mnohé pohanské kmeny? Co vy na to, pohani? Chápu, že je to trochu kontroverzní argument, protože od jednoho „extrému“ jakoby přešel k tomu opačnému. Možná by v tomto ohledu byli lepším příkladem křižáci, což také nemohli být žádní submisivní fackovací panáci. Jak by to s tou druhou tváří bylo u nich, milí pohané?
Každopádně, hlavní apologetické úsilí by se mělo soustředit na skutečnost, že nějaké odvolávání se na kontext a na „hlubší smysl“ zmíněných veršů na pohany nějaký dojem podle mne neudělá – a z části i oprávněně. Jsem zvědavý, jestli se se nějaký funkční argument někomu podaří přinést třeba v diskuzi pod článkem.

Druhou, opakovaně zmiňovanou věcí – důvodem odmítání křesťanství je vazba křesťanství na židovství. Židovství bývá totiž pohany tvrdě odmítáno jednak z podobných důvodů jako křesťanství (monoteistická netolerance, starozákonní vyvražďování těch, kteří nevěří jako my), jednak s důvodů - které s pohany paradoxně sdílí i mnozí „radikálnější“ křesťané – časté negativní role židovského národa ve světových dějinách (lichva, kšefty s otroky, myšlenky s talmudu týkající se nežidů-gójů, sionismus, různé podvracivé aktivity atp, některé z vyjmenovaných bodů bývají většinovou společností hodnoceny jako hloupé antisemitské konspirační teorie). Světový vliv židů je v globálu prostě hodnocen jednoznačně negativně. No a protože křesťanství vychází z židovství, je právě proto odmítané. Pohany v tomto ohledu nezajímá, že ideově se křesťanství od židovství velmi radikálně oddělilo: křesťanství přece stále uznává Starý zákon jako slovo Boží a své historické vazby na židovství potvrzuje, navíc sám Ježíš byl Žid. Interně-náboženské spory a rozdíly by pohani zřejmě ohodnotili (byť fakticky neoprávněně) jako nepodstatné války o nesmrtelnost chrousta.
Upřímně, moc netuším, jak tyto pohany přimět k tomu, aby pro ně přes židovství „jel vlak“. Fakticky je princip „co je židovské, to je špatné“ samozřejmě sám špatný, ale mnoho pohanů to odmítá uznat. Jak je k tomu přimět, to je úkol, který stojí před křesťanskými apologety. Dodám ještě, že ono pohanské odmítání židovství a potažmo křesťanství je v mých očích z části postaveno na jednom základním pohanském argumentu, který považuji za evidentně nepravdivý: totiž, na principu „pravdivé je to, co je 'naše', mylné je to, co je 'cizí'”. Národně-kmenovo-sociální příslušnost opravdu nerozhoduje o pravdivosti. Že 1+1=2 platí pro všechny, i ty nejvíc znepřátelené kmeny světa.

 

Pohanů je globálně málo a minimálně v českých končinách nemají na nic podstatného nějaký reálný a citelný, celospolečenský vliv. Proto asi není třeba věnovat jim pozornosti více, než jejich reálnému vlivu odpovídá. V příštím díle seriálu se už budu věnovat jiným tématům. Kdy to bude je ale ve hvězdách.

Autor: Jakub Moravčík | pondělí 24.1.2022 12:01 | karma článku: 7,87 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Jakub Moravčík

Volební právo ctěné a vážené - jak tomu pomoci?

Již před lety jsem dostal nápad, jak v prospěch tak zásadní věci, jako jsou volby, upravit náležitosti týkající se především volebního práva, a stále se mi zdá dobrý. Tak jsem si jej sepsal a tímto jej zveřejňuji.

4.4.2024 v 11:59 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Porušil zastupitel Bělica ústavní práva občanů?

Ještě v tuto chvíli, kdy vydávám tento blog, probíhá zasedání zastupitelstva moravskoslezského kraje. A děly se tam dnes věci.

7.12.2023 v 14:26 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jakub Moravčík

Rakušanocie opět sebrala básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka

Šikana nejperzekuovanějšího českého (a aktuálně nemocného) básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka Rakušanovou policií má ode dneška další neblahé pokračování

27.11.2023 v 19:37 | Karma: 24,77 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Historicko-apologetické kapely. Měly by smysl?

Moderní populární hudba je dlouhodobě produkována nejen pro zábavu, ale také pro určité "ideové" účely. Početná množina hudebních fanoušků takové zaměření moderní populární hudby odmítá, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.

6.8.2023 v 19:00 | Karma: 4,56 | Přečteno: 194x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Pavla J. Hejátka chtějí zavřít na 7-9 let.

Dnes v podstatě jen krátký "oznam" o dalším politickém procesu, kterých nám začalo nebezpečně přibývat.

29.3.2023 v 21:10 | Karma: 31,20 | Přečteno: 3745x
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky