Jakub Moravčík

Evolucionisté a touha po smyslu

8. 04. 2016 12:01:00
Krátké přemýšlení nahlas o tom, jak se vlastně evolucionisté staví a jak by se mohli stavět vůči faktu, že touha po smyslu provází člověka, co je lidstvo lidstvem. P.S. ne, text opravdu není kreacionistickou agitkou.

Při čtení článků a diskuzí např. z Občanského sdružení ateistů, na facebooku a podobně jsem vysledoval, že dle evolucionistů neexistuje žádný objektivní smysl světa, vesmíru a že za ním nestojí žádný konstruktér, žádný dárce účelu nebo něco podobného. Veškerý myslitelný smysl je pouze dílem a projekcí člověka, svět sám je jen hrou fyzikálně-chemických zákonů (byť s fascinujícím orgánem zvaným mozek) a živý svět pak hrou přírodního výběru, přežití, selekcí a mutací ať už druhů, nebo genů. Ne že bych tyto stanoviska neznal už dřív. Nicméně, je zde jedna skutečnost, která evolucionistům toto přesvědčení dle mne značně komplikuje. Totiž, touha po nějakém objektivním smyslu světa/univerza provází lidstvo prakticky celou dobu, co je člověk člověkem. Svědectvím o tom je jednoduše spousta existujících i dávno zaniklých starobylých mýtů a náboženství - a později také filosofií - které se otázkami jako proč je svět, jaký je jeho původ, kam směřuje a proč jsme tady, vždycky zabývaly a dávaly na ně odpovědi, ať už dobré, nebo špatné. Existence této touhy po odpovědích je svědectvím pro to, že člověk po nějakém tom objektivním smyslu vždycky toužil a ptal se po něm. Pak se ovšem nabízí otázka, jak z evolučního hlediska vysvětlit, proč zde taková touha byla a je.

Evolucionisté-ateisté (dále jen "evoisté") tuto skutečnost musí vysvětlit evolučně, tedy v odpověďi ji musí vysvětlit jako nějakou efektivní strategii přežití nebo nějak podobně. A musí také vysvětlit, proč se vůbec objevila. Pokud tato touha v lidském rodu neustále přetrvává, tak by mohla mít spojitost s biologickou zdatností druhu, tzv. fitness. A např. u muslimů, hinduistů nebo křesťanů by to sedělo - mají obvykle více dětí, než ateisté (viz také zde). Pak je ovšem otázka, proč se zdá, že větší fitness disponují ti, kteří se podle evoistů mýlí a proti kterým tito občas bojují, tzn. lidé "věřící". Proč mylný světonázor alespoň vnějškově podporuje vyšší fitness, zatímco ten dle evoistů pravdivý ji má nižší, přičemž, jak argumentují někteří evolucionisté, pravdivé poznání je evolučně výhodné, tudíž vede k vyšší fitness. Dále, pokud je náboženství v důsledcích evolučně výhodnější než ateismus - protože jeho stoupenci produkují více potomků - pak je otázka, proč evoisté bojují proti evolučně výhodnější strategii. Pokud proto, že je podle nich nepravdivá, protože neodpovídá evolučně-materialistické údajně-pravdě o světě, pak tím ovšem zpochybňují evoluční vysvětlení svého vlastního jednání, pro které je fitness důležitější než pravda - pravda je dle evoistů pro fitness, ne fitness pro pravdu. Pokud by měli jednat v souladu s evolučními principy, tak by se měli začít více množit. To však nedělají a naopak často brojí proti odpůrcům potratů; přitom ovšem, minimálně v naší zemi, absolvuje potraty bezesporu mnohem více ateistek než křesťanek, což opět není právě jednání v souladu s fitness jako s nejvyšším principem evoluce.

A to by mohlo stačit, ať text není moc dlouhý. Jsem tedy zvědav, zda se v komentářích objeví nějaké plausibilní evoluční vysvětlení neutuchající touhy po (objektivním) smyslu, které dosud neznám.

Autor: Jakub Moravčík | karma: 11.44 | přečteno: 596 ×
Poslední články autora