Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L40u53d54ě39k 20T84o34n17d60r

16. 5. 2019 23:33

Jakube, kam vlastně chceš dojít? Na co chceš přijít a proč? Co je tvým cílem, kterého chceš dosáhnout? Proč kladeš otázky a co očekáváš, že ti přinese jejich zodpovězení ?

Položil jsi spousty velmi těžkých otázek na které existují spousty možných odpovědí, ale každá odpověď v tobě vyvolá další otázky. Evidentně jsi toho přečetl a nastudoval tolik, jako nikdo v tvém, okolí a přesto tě trápí, žes nenalezl uspokojivé odpovědi. Mám pocit, že jsi určitým způsobem "nešťastný ze svého křesťanství" a nevíš proč, když okolo sebe vidíš spousty křesťanů spokojených a šťastných. A to v tobě vyvolává opět neklid a možná i pocit, že jsi nějaký "divný" křesťan, když ostatní vypadají spokojeně a šťastně, ale ty sám jsi samá pochybnost a otázka. Možná si říkáš, že tě Bůh nechce obdařit stejnou milostí jako ty ostatní a ty hledáš proč. Čteš a přemýšlíš o textech křesťanských autorit, o kterých většina křesťanů nemá ani páru. Ale ty je čteš s vírou, že už teď, za chvíli už najdeš ty správné odpovědy. Stačí být trpělivý a vydržet a už... teď... za chvíli, ještě pár stránek... a dojdeš k poznání, pochopení. Vše ti zacvakne do sebe a budeš šťastný a naplněný, protožes pochopil, protože víš...

Jakube, neznám tě, ale můj pocit je, že tvá úskalí jsou v tomto:

1) Spokojenost a klid naprosté většiny věřících (křesťanů) nepramení z jejich hlubokých znalostí. Naopak. Oni jsou šťastní a spokojeni ve své víře právě proto, že si žádné zásadní otázky nekladou. Jejich klid, vyrovnanost a spokojenost pramení z hluboké neznalosti! A to tě mate. Jakube, oni nejsou "výš" než ty. Ty jsi výš, ale tvá povaha, která tě nutí se neustále ptát a hledat uspokojivé odpovědi, je zároveň tvým "prokletím"

2) Toto "prokletí" - a nebo: "boží dar !" - tě jednoho dne donutí k tomu, že příjmeš za svou nějakou dogmatickou, šíleně krkolomnou filosofickou konstrukci a té se budeš držet zuby nehty, jako toho stébla před utonutím. A tím dojdeš klidu (ale ne poznání).

0 0
možnosti

L14u86d89ě26k 10T78o38n91d36r

16. 5. 2019 23:36

3) nebo se odvážíš děsivého kroku - přestaneš hledat odpovědi v předem nalajnovaných "vysvětleních" teologických autorit i jejich dogmatech a dovolíš sám sobě vykročit na cestu vlastního rozumu, vlastního hledání svých odpovědí. Ten krok je děsivý, protože na něm budeš od té chvíle sám, ztratíš ochranu stáda, a jeho dogmat a přesvědčení. Budeš pro ně odpadlíkem, budeš sám - ale budeš mít šanci dojít k poznání. Stádo, i sebevětší, není zárukou poznání. Ani stádo milardy ovcí není žádnou zárukou vědění, moudrosti, pochopení.

4) Vybral sis jednu z mnoha existujících "pravd a vysvětlení" na tomto světě - křesťanskou pravdu a vysvětlení. A teď se snažíš všechny své otázky, pochybnosti a možné vysvětlení "napasovat" na tuto jedinou pravdu. A máš pocit, že když se ti to povede, dojdeš klidu a poznání. Ale to je omyl. Nemůžeš "napasovat" vesmír okolo tebe na teologická dogmata a dokonce účelové bláboly toho, či onoho náboženství. Nejde to. Jsi jen Sysifos, co se o to snaží.

5) Otoč celý problém naruby. Nesnaž se Boha nacpat do teologických pojednání jedné z mnoha náboženství tak, aby ti tam Bůh "pasoval". Kašli na to. Otoč to: zkus najít sám pro sebe uspokojivé vysvětlení. Pro začátek třeba na pár otázek. Když najdeš vysvětklení, které tě uspokojí, vyjdi z něho a řekni si: když Bůh tohle..., tak to znamená, že důsledkem může být toto... A začni si skládat svůj vlastní obraz Stvořitele a jeho úžasného výtvoru - našeho vesmíru s živými bytostmi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,51
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky