Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Czechoslovakia - to znal celý svět. Dnes si svět plete Česko a Čečensko, Slovensko, které se chtělo odtržením zviditelnit si pletou se Slovinskem, i vlajku mají stejnou. To se nepovedlo. Druhý argument pro odtržení Slovenska byl, že doplácí na Česko. Opak byl pravdou a hned se to ukázalo v rozdílné životní úrovni. V obou zemích ale byla nižší, než kdybychom zůstali federace, na tom se ekonomové shodují. Při dělení jsme se nepoprali, protože většina chtěla federaci, i na Slovensku. Rozdělení chtěli politikové na Slovensku, aby mohli vládnout sami a Klaus jim to odkýval, protože se nechtěl do nekonečna dohadovat s Mečiarem. Pozitivní je, že jsme si vyzkoušeli že osamostatnění není tragédie, ta zkušenost se bude hodit až bude na pořadu Czexit, resp. Slovexit

1 0
možnosti

J47i89r51i 27T84i32c12h63y

22. 10. 2018 17:03

1, Bohuzel, jeste dnes se vyskytuje slovenska fasisticka propaganda, rozsirujici lzi o osobnostech ceskoslovenske republiky, zejmena o presidentu Benesovi.

2. Rozsirovani nesmyslu o "moravskem" narodu ukazuje na naprostou neznalost historie a pravidel ceskeho jazyka.

2 3
možnosti

Za normalizace koloval v českých zemích vtip:

Hlášení rozhlasu na nádraží v Bratislavě: "Hlásenie pro všetky, ktorí ještě nemajú žiadnu funkciu - vlak do Prahy odchádza ve 14 hodin".

Omlouvám se, pokud jsem to nenapsal správně slovensky. :-)

4 0
možnosti
Foto

Koloval i jíný. Ferka se po návratu z Prahy ptali, jak bylo. Odpověděl: ,,Dole Prahou je ešče vela čechou:-(;-)

2 0
možnosti

Tak mnohé z toho, co jste napsal o vztahu Čechů ke Slovákům, by se nechalo aplikovat na vztah české majority k více než třímilionové německé menšině.

V rámci objektivity by také mělo zaznít, že za první republiky se Slovensko na příjmech státního rozpočtu podílelo 12 procenty, ale dostávalo z nich 20 procent.

Daňový poplatník v historických zemích odváděl ročně průměrně na daních 550 korun, na Slovensku 198 korun.

Zdroj: Ladislav Karel Feierabend, Vzpomínky

6 0
možnosti

To mi ale trochu připomíná prounijní argument, že "EU nám dává peníze".

Nikdo nezpochybňuje, že Češi pomáhali Slovensko budovat. Ale tak nějak tipuju, že kdyby si Hlinka a Tiso měli vybrat mezi autonomií a penězmi, vybrali by si to první. Po rozpadu v roce 1992 se taky Češi Slovákům smáli, jak po pár letech s prosíkem přilezou zpátky.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý, byť trochu kontroverzní článek. R^ Některé věci stále nejsou jasné, jak přesně proběhly a co by se stalo, kdyby se jednalo jinak. Jisté je, že myšlenka čechoslovakismu, byla nesmysl. V praxi byla využívána především jako záminka k tomu, aby Československu vládli především "Čechoslováci" (Němci a Maďaři byli prohlášeni pouze za menšinu, i když Němců-Rakušáků v zemi bylo více než Slováků) a prakticky k tomu, aby v zemi mohli vládnout především Češi a vlastně Pražáci.

Oslava 100. narozenin in memoriam je dobrá ironie.

Mnozí Pražáci a mnozí Češi z Čech se nezměnili. Teď nechtějí přiznat národnost a vlastní zemi v rámci České republiky Moravanům a Slezanům. Pravých Slezanů je však málo. Mluvit o Češích, také to někdy dělám, když myslíme Čechy, Moravany a Slezany je nevhodné. Některým Moravanům to velmi vadí.

4 1
možnosti
Foto

Uvádíte, že ,,některým to velmi vadí. Ovšem kterým? Nejvíce, ostatně jako vždy těm, kteří rádi ,,udeří" na národnostní strunu. A proč asi. Nejčastěji proto, aby si vytvořili ..svůj píseček", na kterém by též mohli ,,dosíci" SVÝCH vrcholů, s odvoláním na práva těch, které by tak rádi VRCHOLOVĚ zastupovali. Inu, přes nacionalizmus mnozí dosáhli ,,svých vrcholů", a k čemu to posléze vedlo, že:-/

2 2
možnosti
Foto

́,,Czechoslovakia - země, co znal celý svět". Inu, znal, tedy skoro celý. I s oním ,,made in", čili ,,vyrobeno v". Že T.G.M., stejně jako autor byl čechoslovákem, o tom není pochyby, a to vlastně už před oním datem, které se dnes připomíná s odkazem na stoleté výročí.;-)

0 0
možnosti
Foto

U toho TGM jsou jisté pochyby. Jeho matka sice byla Moravanka s česko-moravským původem, mluvila lépe německy než česky. Jeho legitimní otec byl sice Slovák, ale není jasné, zda byl jeho biologickým otcem. O jeho biologickém otci existují dvě konspirační? teorie, dle jedné z nich to byl významný;-) Rakušák.

0 0
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky