Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Patriot fest: začátek vlastenecké hudební scény? (foto uvnitř)

Tento text měl být venku už minulé pondělí, ale protože prostě nebyl čas jej dát dohromady, tak je venku o týden později. Rozhodně pořád lepší, než nic.

Na začátek možná takové upřesnění, či „předmluva“. V situaci, kdy nás na podzim nejspíš čeká něco, co si ještě stále nedovedeme do všech důsledků představit (ano, mám na mysli důsledky ukrutn0ho nedostatku plynu a z něj plynoucí hrozící blackouty, až si např. lidé v panelácích hromadně zapnou elektrické přímotopy – budou-li je mít), se psaní o vlastenecké hudební scéně a věcech spřízněných může jevit jako iniciativa člověka, který je úplně mimo a řeší zcela nepodstatné věci. Ale přesto jsem chtěl tento text napsat a zveřejnit: z radikálně pesimistického hlediska aspoň jako takové uzavření nějaké malé snahy, kterou se podařilo aspoň malinko dotáhnout někam, kam jsem chtěl, z radikálně optimistického jako výhled do budoucna za období, které se úspěšně podaří překonat. Takže:

Minulou sobotu (30.7.2022) se mi splnil takový můj malý sen. V Annině dvoře v Šilheřovicích u Ostravy se úspěšně uskutečnil první ročník prvního českého vlasteneckého hudebního festivalu, či spíše festiválku, nazvaného Patriot fest. Tedy po necelých třech letech od doby, kdy jsem se v tomto blogu, který skoro nikdo nečetl ( :-) ), pokusil zformulovat pár myšlenek či a nápadů, jež by mohly nastartovat cestu ke vzniku alespoň malé konzervativně-vlastenecké hudební scény. Ta u nás samozřejmě stále neexistuje, resp. existuje pouze ve zcela zárodečné, prenatální podobě. Lze upylnulý Patriot fest hodnotit jako reálný začátek procesu jejího vzniku? Na to je v tuto chvíli příliš brzy odpovídat, přesto však určité věci vyslovit lze.

Jako první věc musím zdůraznit, že ačkoliv první impulz k uspořádání festiválku vyšel ode mne, tento by se nemohl nikdy zrealizovat nebýt Jirky Meduly a jeho fantastického zázemí a kontaktů. Bez toho by se prostě nic neuskutečnilo, protože já to zázemí prostě nemám a musel bych si, kdybych do toho chtěl jít sám, platit nejrůznější pronájmy a služby a stálo by mne to minimálně desítky tisíc – pokud by na akci takového typu vůbec různí pronajímatelé prostorů, zvukaři a další, vůbec kývli. Jirkovi patří největší zásluha a těch pár věcí, které třeba nebyly úplně podle mých představ, je pro mne rozhodně přijatelnou „cenou“ za uskutečnění takové akce. 

V další řadě je třeba říci, že festivalu velmi uškodilo počasí. Předpověď dlouho dopředu strašila právě na sobotu 30.7. dešťem a to se také splnilo: hlavně půlhodinu před začátkem byl brutální liják. O to více si však vážím těch návštěvníků, kteří dorazili a kteří došli dokonce v tom dešti pěšky. Jsem si jist, že kdyby bylo hezké počasí, byla by návštěva dvojnásobná. Ale i s tou návštěvou, co dorazila, byly objektivní důvody ke spokojenosti s tím, jak celá akce dopadla. Už proto, že se nepotvrdilo, že by ve vlastenecké scéně nebyl o muziku zájem, čehož jsem se na základě nějakých předchozích zkušeností trochu obával. Je ale fakt, že v pěkném počasí by se tato otázka zodpověděla tak nějak jednoznačněji.

Reakce návštěvníků na festival byly veskrze pozitivní, negativní byl jen ohlas na údajně malou propagaci a také trochu na samotný "nečeský" název festiváku. Zde je třeba říct, že pracovní název festivalu byl jiný a ten finální dostal festival až někdy tuším v červnu. Pracovním názvem byl VlasfFest a tento název je tedy volný pro použití, až bude někdo chtít založit jiný vlastenecký hudební festiválek v jiném koutku republiky :-)

Pojďme stručně k vystoupení jednotlivých účiňkujících. Toho prvního moc hodnotit nebudu, protože hodnotit sám sebe je ošemetné :-) Subjektivně se mi hrálo docela dobře, i když jsem asi trochu „doplatil“ na pozici prvního účiňkujícího. Každopádně, závěrečný Al GBT v akustickém podání měl docela úspěch :-) Níže je živá nahrávka jedné písně, kterou jsem už hodil na svůj yT kanál.

Jako druhý vystoupil kolega a kamarád JoRek. Ten zvolil strategii, začít dvěma písněmi-hitovkami, u nichž si byl jist, že diváky zaujmou, a docela se mu vyplatila – možná až na to, že z mého pohledu si právě na začátku vystřílel tu nejsilnější munici :-) Jinak se ale jeho vystoupení těšilo pozornosti publika.

JoRek při vystoupení na Patriot festu

Třetím vystupujícím byl vloger, umělecký řezbář a písničkář Lupo Anetta. Přesto, že co do muzikantské stránky, byl Lupo ze všech vystupujících největší "amatér" (věřím, že by se na mne za toto označení nezlobil a uznal, že to tak je, ostatně to není vůbec myšleno jako urážka), úspěch měl jednoznačně největší; ostatně, někteří lidé přijeli vyloženě na něj, dvě dámy dokonce až z Mělníka. Lupo byl jediný, s nímž si publikum jednu píseň nahlas zazpívalo. Lupovi patří velký dík už za to, že on živě vůbec nevystupuje, na Patriot fest se ovšem nechal z neuváděných důvodů přemluvit. Vím, že toho rozhodně nelituje.

Lupo Anetta hraje své pecky

Čtvrtým a papírově posledním vystupujícím byl legendární Pepa Nos – člověk a muzikant typu „neřízená střela“. Interpretační úroveň festivalu samozřejmě jako dlouholetý zkušený matador zvedl citelně nahoru. Odehrál ovšem pár písní a pak přišlo překvapení – ne pro mne, ale pro některé diváky určitě: na pódiu jej vystřídala Lucie Zhory Nosová, Pepova dcera. Měl jsem již možnost ji vidět na vlasteneckém setkání v Příčovech 2020. Už tam zahrála a zazpívala výborně, a na Patriot festu snad ještě líp, hlavně co do volby písní. „Nosáci“ byli určitě vrcholem festivalu, pokud jde o kvalitu interpretace. Lucka odehrála asi 20-25 minut a pak na pódium pustila zpátky tátu. Ten na závěr zahrál i pár písní na přání, včetně toho mého, neboť celé vystoupení zakončil Vysněným rájem.

Nezaměnitelný pepa Nos

Ještě bych nechtěl zapomenout zmínit, že na festivalu měl původně vystoupit i Pavel J. Hejátko. Nevystoupil, protože ze zákona nemohl. Zasvěcení ví, proč nemohl. Pokud Pavlovi vše dobře dopadne (za což se budu modlit) a pokud bude možné festival příští rok zopakovat, v což velmi doufám, bude první, koho na druhý ročník pozveme. V této souvislosti bych ještě rád dodal, že určitě nebylo cílem, aby Patriot fest byl festiválkem písničkářů. Bohužel se ale žádnou kapelu nepodařilo domluvit a Ortel jsem na prvním ročníku určitě nechtěl. Mým cílem pro druhý ročník mimo jiné je, aby zahrála alespoň jedna kapela. A nebyl by špatný i nějaký "bonus ze Slovenska".

Lucka Nosová aneb Lucie Zhory

Součástí festivalu bylo také odhalení originálního monumentu "Národ na kříži", němuž byl přečten dopis donátora Helmuta, a také to, o čem už jeden z moderátorů, neopakovatelný Ladik Větvička, již reportoval zde :-)

Když tedy "pominu nepominutelné“, tzn. aktuální šílenou situaci a černé výhledy na podzim a zimu, a zeptám se: nastartoval Patriot fest, jako první impetus, vznik sice malé, ale přece jen existující vlastenecké hudební scény? Způsobí, že se díky němu přihlásí či "odhalí" pár muzikantů, do té doby z obav mlčících, či dokonce že nějaké nové těleso vznikne? Že třeba někdo v jiném koutě republiky uspořádá podobnou akci? A že tyto, v tuto chvíli hypotetické události, ve vzdálenější době vygenerují třeba i nějakou alespoň druho- či dokonce prvoligovou kapelu, popř. nějakou výšší-ligovou kapelu pomohou „přeplavit“ na vlastenecký břeh? (aniž bych cokoliv naznačoval, tak současnou Tichou Dohodu údajně zbytek hudební scény "vyloučil z pionýra") Samozřejmě nemám věšteckou kouli a tudíž nevím. Vím ale, že toto vše je můj smělý cíl, a jsem rád, že realizací Patriot festu jakožto festivalu, který má do budoucna být „útočištěm“ pro vlastenecky orientované muzikanty, jsme učinili první podstatný krok k tomu, aby se věci tímto směrem začaly hýbat. Ostatně, má původně neúspěšná facebooková skupina „České vlastenecké a konzervativní kapely a interpreti“ po Patriot festu již trochu ožila :-)

Videozáznam celé akce najdete zde.

Autor: Jakub Moravčík | pondělí 8.8.2022 12:00 | karma článku: 7,23 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Jakub Moravčík

Volební právo ctěné a vážené - jak tomu pomoci?

Již před lety jsem dostal nápad, jak v prospěch tak zásadní věci, jako jsou volby, upravit náležitosti týkající se především volebního práva, a stále se mi zdá dobrý. Tak jsem si jej sepsal a tímto jej zveřejňuji.

4.4.2024 v 11:59 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Porušil zastupitel Bělica ústavní práva občanů?

Ještě v tuto chvíli, kdy vydávám tento blog, probíhá zasedání zastupitelstva moravskoslezského kraje. A děly se tam dnes věci.

7.12.2023 v 14:26 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jakub Moravčík

Rakušanocie opět sebrala básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka

Šikana nejperzekuovanějšího českého (a aktuálně nemocného) básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka Rakušanovou policií má ode dneška další neblahé pokračování

27.11.2023 v 19:37 | Karma: 24,77 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Historicko-apologetické kapely. Měly by smysl?

Moderní populární hudba je dlouhodobě produkována nejen pro zábavu, ale také pro určité "ideové" účely. Početná množina hudebních fanoušků takové zaměření moderní populární hudby odmítá, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.

6.8.2023 v 19:00 | Karma: 4,56 | Přečteno: 194x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Pavla J. Hejátka chtějí zavřít na 7-9 let.

Dnes v podstatě jen krátký "oznam" o dalším politickém procesu, kterých nám začalo nebezpečně přibývat.

29.3.2023 v 21:10 | Karma: 31,20 | Přečteno: 3743x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky