Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Leninův dotaz: Co dělat?

V době, v níž vládne všeobecná iracionalita a hysterie, je obtížné psát racionální texty. Přesto se snad najde pár těch, kteří dnešní iracionalitě a hysterii nepodlehli. Pro ty, kteří podlehli, dnešní text určitě není.

Na začátek bych mohl uvést jednu takovou osobní věc: již „od kolébky“ jsem člověkem, který, z nějakých neznámých důvodů (sudičky, genetika, Boží vůle, ???) snadno podléhá strachu a musí s ním celoživotně zápasit víc, než většinová část populace. Nijak mne to netěší, ztrpčuje to život a hlavně - strach je zbraní zla; bojovat s ním budu samozřejmě dál. Zmiňuji to z toho důvodu, že když se po Putinově vpádu na Ukrajinu vzedmula ta obrovská vlna protiruské nenávisti, jdoucí v ruku v ruce s totalitními manýry na zákony a ústavu kašlající vlády a jejich plným schvalováním většinovou částí populace, tak jsem zpozoroval, že se ve mne strach zase trochu více ozval a lehce ovlivnil mé jednání. Strach z toho, že dnešní společnost by byla schopna ty lidi (včetně mne), kteří dle jimi nastolených kritérií dostatečně neprojevují jimi definovanou „svatou Ukrajinskou víru“, snad i veřejně lynčovat na ulici. Chuť zavírat je (nás) do vězení ani nemusím zmiňovat, a zabavování majetku „kolaborantům“ v momentu, kdy Putin zavře kohoutky, nechci oponentům radit - i když, oni už na to určitě přišli sami. Stav, který zavládl, dláždí cestu k nejhoršímu typu války ze všech – k válce občanské.

Samozřejmě, to směřování k občanské válce je stále velice dobře možné zastavit a já věřím, že se to podaří. Za poslední týden lze přece jen v digitálním prostředí registrovat, že se začíná ozývat více kritických hlasů a že hyperabsurdní argumenty Petra Fialy a podobných gaunerů, že musíme méně kupovat pohonné hmoty a méně topit, abychom nepodporovali Putina, jsou odmítány nejen „putinisty“. Ale vyhráno ještě rozhodně není.

Nebudu se zde rozepisovat o tom, o čem se už rozepisovali mnozí. Zmíním jen jeden myšlenkový experiment: hypotetickou situaci, kdyby z jakýchkoliv důvodů napadly Ukrajinu Spojené státy Americké. Mohu se ptát, jestli by v tu chvíli odmítali lékaři přijímat americké pacienty či školy americké studenty. Jestli by vláda cenzurovala „proamerické“ weby a slibovala beztrestnost těm, kdo by chtěli jet bojovat za Ukrajinu proti USA. Jestli by se americké brambory přejmenovaly na ukrajinské a zda by se památníky americké armádě v Plzni nabarvily na žlutomodrou. Atp. No, myslím, že odpověď je nasnadě. V aktuální situaci vůbec nejde o to, kdo byl napaden, nýbrž kým byl napaden. A když se řekne A, říct B se už nesmí, to je přece zločin.

Ale abych se dostal k jádru dnešního textu. Když jsme měli dobu covidovou, tak to bylo zlé, vyžadovalo se od nás hodně odvahy postavit se různým absurdním nařízením, ale jedna věc byla stále snadná: nebylo těžké přijít na to, co dělat, jak proti tomu bojovat  – typicky prostě tu roušku či respirátor nenosit, odmítnout nechat sebe či své děti pravidelně testovat, odmítnout genově-terapeutickou injekci atp. Ale nyní? Přiznám se, že je pro mne mnohem těžší přijít na to, co vlastně dělat. A tak bych se rád zeptal těch – pokud si někdo z nich tento text přečte – kteří té iracionalitě a protiruské hysterii a nenávisti nepodlehli, zeptal inspirován názvem knihy revolucionáře V.I.Lenina: Co dělat? Co dnes vlastně děláte a jak proti současnému šilenství bojujete vy, aby to mělo nějaký efekt? Poskytnete mi nějakou inspiraci? 

Loni na podzim jsem složil další píseň (či spíše jen text, hudba je tentokrát převzatá) a po nějakých patáliích ji ve druhé půlce letošního ledna donahrál a zveřejnil. Po necelých šesti dnech ji youTube zcenzuroval, no a ačkoliv nebyla míněna jako protestsong, tak bezprecedentní cenzurní krok vlády, kterým využila situace a zablokovala jí nepohodlné weby včetně těch, které nebylo možné označit jako "proruské", z ní fakticky protestsong udělal. Tak kdyby si ji někdo chtěl třeba poslechnout, na Rumble ještě pokud vím necenzurují. A snad ani na BandZone ...

Autor: Jakub Moravčík | pátek 11.3.2022 12:56 | karma článku: 14,00 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Jakub Moravčík

Volební právo ctěné a vážené - jak tomu pomoci?

Již před lety jsem dostal nápad, jak v prospěch tak zásadní věci, jako jsou volby, upravit náležitosti týkající se především volebního práva, a stále se mi zdá dobrý. Tak jsem si jej sepsal a tímto jej zveřejňuji.

4.4.2024 v 11:59 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Porušil zastupitel Bělica ústavní práva občanů?

Ještě v tuto chvíli, kdy vydávám tento blog, probíhá zasedání zastupitelstva moravskoslezského kraje. A děly se tam dnes věci.

7.12.2023 v 14:26 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jakub Moravčík

Rakušanocie opět sebrala básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka

Šikana nejperzekuovanějšího českého (a aktuálně nemocného) básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka Rakušanovou policií má ode dneška další neblahé pokračování

27.11.2023 v 19:37 | Karma: 24,77 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Historicko-apologetické kapely. Měly by smysl?

Moderní populární hudba je dlouhodobě produkována nejen pro zábavu, ale také pro určité "ideové" účely. Početná množina hudebních fanoušků takové zaměření moderní populární hudby odmítá, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.

6.8.2023 v 19:00 | Karma: 4,56 | Přečteno: 194x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Pavla J. Hejátka chtějí zavřít na 7-9 let.

Dnes v podstatě jen krátký "oznam" o dalším politickém procesu, kterých nám začalo nebezpečně přibývat.

29.3.2023 v 21:10 | Karma: 31,20 | Přečteno: 3744x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky