Nevzniklí lidé svým nevznikem netrpí. A my?

19. 08. 2019 11:53:37
Rozuměj: a co my, my jejich nevznikem trpíme, nebo taky ne? Nejen o tom bude dnešní „tvrdě filosofický“ text. Téma „možných lidí“ mi prostě nedá spát a možná se k němu nevracím naposled.

Trpět může jen ten, kdo existuje. Nevzniklí lidé – můžeme je vidět třeba za všemi jedinečnými nesplynuvšími kombinacemi vajíčko X spermie – neexistují, tudíž ani netrpí. To je velmi, velmi dobrá, byť v jistém smyslu banální zpráva. Ale nemůžeme jejich neexistencí trpět my? A v jakém smyslu?

Komu například mohou nevzniklí lidé chybět a kdo tak jejich neexistencí může nějakým způsobem trpět? Tak např. mohou chybět potenciálním babičkám a dědečkům, kteří se těšili na vnoučata, ale jejich děti jim je z nejrůznějších důvodů nedali. Např. i proto, že jsou třeba sami neplodní, a děti jim také chybí, protože by je třeba chtěli mít, ale nemůžou. Nebo lidem, kterým jde o prosperitu a růst národa, mohou chybět jeho členové nevzniklí díky klesající porodnosti. Vedoucím firem majícím fabriky ve státu, do něhož nikdo neimigruje a jemuž skrz malou porodnost ubývají pracovní síly. Náboženským vůdcům proto, že jim třeba zrovna ubývá členů jejich církve či náboženského uskupení a danému náboženství pak může více hrozit zánik, nebo se může hůř a pomaleji šířit. Prostě, lidé a důvody by se našly.
Ale pojďme se trochu detailněji zamyslet CO nebo KDO vlastně schází těm, kdo nevzniku lituje. Není to spíš tak, že místo vnuka schází potenciálním prarodičům spíše „vnukovitost“ či možnost si něco malého a milého pochovat, postarat se o to, zakusit znovu jeho roztomilost a bezelstnost? Nechybí národovcům žehrajícím na úbytek obyvatelstva spíše jistota o zachování a trvání kolektivního jsoucna zvaného národ? Nechybí podnikatelům spíše jen anonymní pracovní síla, s tím, že jedinečná individualita těch daných nevzniklých lidí je jim nakonec úplně lhostejná a pokud by měli dost kvalitních pracovních robotů, přestal by jim chybět kdokoliv z nevzniklých? Nechybí náboženským vůdcům pouze, dawkinsovsky řečeno, vehikly pro náboženské memy?

Identitu jednotlivých možných lidí nemáme šanci poznat. Poznáváme jen identitu skutečných, existujících lidí a to ještě velmi omezeně. Pokud nám někdo nevzniklý chybí, tak právě jakožto onen více či méně anonymní „někdo“, spíše nějaká jeho vlastnost či kvalita než konkrétní, jedinečný on. Je to špatně? Nevím ... filosof Gabriel Marcel by možná řekl, že ano, ale když nám realita neumožňuje identitu nevzniklých lidí sebeméně poznat, tak je poněkud ošemetné hodnotit to negativně.

Zkusme si ale také položit jinou otázku: co kdybychom my, kteří jsme vznikli, nebyli zplozeni a byli nevzniklí, neexistovali bychom? Chyběli bychom někomu? Ve světle výše napsaného je nutné říci, že ne, že bychom někomu chyběli přinejlepším jakožto nositelé určitých vlastností či funkcí, které mohou existující lidi být určitým uspokojením či obohacením, ale jinak? Chyběl bych někomu já, kdybych neexistoval? Každý kdo by řekl, že ano, by to řekl jen proto, že již existuji, protože by neměl srovnání se světem, v němž neexistuji. Kdyby zde místo mne byl můj, v našem světě neexistující, nezplozený bratr, chyběl by tak lidem on, ne já. Nikomu by nechyběli např. ani lidé, vzniklí „z prasklého kondomu“, tedy ti, které jejich rodiče měli záměr nepočít a kteří byli v tomto smyslu nechtění. A myslím že se nebudu rouhat, když řeknu, že ze všeho nejmíň bychom chyběli Pánu Bohu, který se bez nás obejde zcela nejdokonaleji. Kdyby neobešel, musel by nás stvořit všechny, ale to by musel nejprve vyřešit obtížné problémy s aktuálním nekonečnem – protože možných lidí ve formě idejí v Boží mysli je vzhledem k nekončenosti Boha nejspíš taky nekonečno.

Proč mne to téma, pro drtivou většinu lidí tak abstraktní a nepoužitelně spekulativní, tak zajímá a tíží? Pokud platí, že žádný z nás nemohl být počat jinou kombinací vajíčko X spermie než tou, z níž fakticky počat byl, pak mi přijde až hororově fascinující skutečnost, že z těch triliónů možných kombinací, jejichž možnost byla vůbec umožněna předchozími kvadrilióny nejrůznějších podmínek (setkání mých rodičů, a tím pádem i celé rodové řady jdoucí do minulosti až k prvním lidem, a nejen to), se z nepochopitelných uskutečnila zrovna ta, skrz níž jsem já vzniknul – což by, samozřejmě, platilo i o jakékoliv jiné kombinaci. V tu chvíli mi naopak přijde zvláštní, pokud to jiné lidi nijak nefascinuje, a nechápu malý zájem o tuto oblast - a to v podstatě, pokud se nepletu, i ve filosofii. Z jistého hlediska se také lze – pro některé asi až rouhavě – zeptat, jestli vzniknout znamená obrovské štěstí, nebo obrovskou smůlu. Nevzniklí totiž netrpí, zato my ano, a pokud platí ortodoxní křesťanství, můžeme trpět navěky a to nesnesitelně ... ale to už se lehce dotýkám trochu jiných blogů.

Na samotný závěr se s něčím přiznám. Jedním z důvodů, proč jsem psal tento blog, je jeden jiný můj blog. Snažím se psát blogy často tak, aby jejich obsah neztrácel aktuálnost s časem. A to se onoho zmíněného blogu výsostně týká, přičemž jej navíc pro sebe považuju za jeden z nejdůležitějších – a taky nejdelších - co jsem kdy napsal. Je na velmi podobné téma jako tento. Tak pokud by se na něj někdo, kdo je filosoficky založený, a má navíc ještě určité „pochopení pro křesťanství“ chtěl podívat, tak může tady.

Autor: Jakub Moravčík | pondělí 19.8.2019 11:53 | karma článku: 9.14 | přečteno: 417x

Další články blogera

Jakub Moravčík

Porušil zastupitel Bělica ústavní práva občanů?

Ještě v tuto chvíli, kdy vydávám tento blog, probíhá zasedání zastupitelstva moravskoslezského kraje. A děly se tam dnes věci.

7.12.2023 v 14:26 | Karma článku: 11.30 | Přečteno: 787 | Diskuse

Jakub Moravčík

Rakušanocie opět sebrala básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka

Šikana nejperzekuovanějšího českého (a aktuálně nemocného) básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka Rakušanovou policií má ode dneška další neblahé pokračování

27.11.2023 v 19:37 | Karma článku: 24.62 | Přečteno: 880 | Diskuse

Jakub Moravčík

Historicko-apologetické kapely. Měly by smysl?

Moderní populární hudba je dlouhodobě produkována nejen pro zábavu, ale také pro určité "ideové" účely. Početná množina hudebních fanoušků takové zaměření moderní populární hudby odmítá, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.

6.8.2023 v 19:00 | Karma článku: 4.56 | Přečteno: 192 | Diskuse

Jakub Moravčík

Pavla J. Hejátka chtějí zavřít na 7-9 let.

Dnes v podstatě jen krátký "oznam" o dalším politickém procesu, kterých nám začalo nebezpečně přibývat.

29.3.2023 v 21:10 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 3717 |

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.03 | Přečteno: 322 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 504 | Diskuse
Počet článků 121 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1012

Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...