Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mrtvoly, krv, šťanka, sračka pred parlamentom

V minulém blogu o obnovení Československa jsem se jen letmo zmínil o osobě slovenského aktivisty a bývalého politika Rudolfa Vaského. Dnes se o něm zmíním trochu podrobněji, protože v naší zemi ještě není moc znám - a měl by být.

Na jedné straně se o něm zmíním podrobněji, na druhé ale chci zůstat stručný, a tak zájemce ihned odkazuji na Vaskyho osobní stránku, blog, facebook a youTube videokanál.

Pro ty, kdo se tam nechtějí dívat, stručně: Rudolf Vasky (*1951, tuším) v roce 1968 emigroval do USA, kde se stal úspěšným podnikatelem. Po sametové revoluci se vrátil do vlasti, aby zjistil, že situace v ní je ještě horší, než byla za socialismu. Již v roce 1994 vydává svůj kratinký, ale zásadní ekonomický spis Tretia cesta, jehož myšlenky se staly součástí programu jeho pozdějšího (1998) politického uskupení Hnutie tretej cesty. S ním byl pozván i do předvolebních debat.

Od roku 1998 poctivě se svým hnutím brázdil Slovenskem (podobně to u nás už v první polovině 90 let dělal MIroslav Sládek) a trpělivě vysvětloval svůj program. Celou stranu údajně financoval z vlastní kapsy a nevybíral ani členské příspěvky. V roce 2001 jeho hnutí jedna z průzkumových agentur přiznala 11% předvolebních preferencí slovenských voličů. Toho si všiml Robert Fico, ukradl mu slogan o tretiej ceste, který využil pro sebe, ač třetí cestou myslel něco zcela jiného. Díky tomu na úkor Vaského uspěl ve volbách; Vaského hnutí se do parlamentu nedostalo. Více o tom zde.

Rudolf Vasky po letech zřejmě ztratil trpělivost a zhruba v duchu hesla "když to nešlo slušně a po dobrém, půjde to po zlém" se transformoval v jakéhosi lidového aktivistu, komentátora a především cíleného provokatéra, který prokazuje značnou odvahu a chodí mezi lidi, na různé demonstrace atp. s telefonem vybaveným kamerou, hovoří s lidmi, vše nahlas komentuje a především - vše si na telefon natáčí a pak umísťuje na svůj youTube kanál. Vystupuje velmi svérázně (a zábavně!), takže jej mnozí považují za blázna zralého na psychiatrii. Nemá také sebemenší problém leckomu veřejně sprostě vynadat a urazit jej; aktuálně díky tomu běží na Slovensku aférka, v níž jde o to, že Vaský dostal pořádnou facku od poslance Osuckého jako odplatu za to, že Vasky jej veřejně nazval fašistickým hajzlem. Vasky tvrdí, že na Slovensku ve skutečnosti vládne fašismus (který představují právě Osucký, Fico, Radičová a spol.) a probíhá genocida slovenského národa, kteréžto tvrzení obhajuje s odkazem na konvenci OSN o genocidě, článek 2 bod c). Zlou situaci na Slovensku podle něj vyřeší jedině krvavá revoluce roxorovými tyčemi, před kterou dle svých slov varuje zrádné slovenské politiky dopředu, aby měli šanci zavčas emigrovat do USA na základě oprávněného strachu o svůj život. Ekonomickou situaci vyřeší obnovení Československa za účelem smazání všech polistopadových dluhů; zde se Vaský odvolává na teorii tzv. odious debt (odporný dluh), na řešení situace v poválečném Německu a na precedens obnovení Československa v roce 1945. Své často vulgární vyjadřování ospravedlňuje tím, že má za úkol odfiltrovat povrchně myslící lidi. Za toto všechno si jednou vysloužil označení "slovenský Rasputin".

Své stoupence Vaský pojmenovává Vasky jugend, přičemž Vaskyjugendem se jedinec stává vyslovením pozdravu "Heil Vasky!", na který Rudo odpovídá "Heil meinejugend!", (případně je vyslovení pozdravů v obráceném pořadí). 

Jelikož je Vaský znám především díky svým videjím, na nichž se vypravuje mezi lid a komentuje společenské dění, kde vynikne jeho "výstřednost", hledal jsem také nějaké "serióznější" video s ním. Existuje, našel jsem např. tohle, tohle a tohle: 

Rudolf Vasky je nepochybně svérázná a kontroverzní osobnost, která nemusí každému sednout a občas to přehání nejen ve vulgaritách a urážení. Přesto však musím jednoznačně přiznat, že mne dost zaujal a jeho videa a činnost v posledních dnech s poučením (Vasky ví hodně a hodně mu to pálí) i pobavením často sleduji, i když ne vždy a se vším souhlasím. A to jsem nenásilný a docela plachý člověk. Kdybych měl Vaského přirovnat k někomu na české politické scéně, tak se mu v lecčems podobá Miroslav Sládek, který je ale v určitých věcech proti Vaskému "slabým čajíčkem". Ve věcech jako obnovení Československa za účelem (nejen) smazání všech polistopadových dluhů se však ti dva zcela shodnou, jak dokumentuje i video níže v čase 0:45 - zřejmě první okamžik, kdy se dr. Sládek s Rudo Vaským setkal a já pevně doufám, že ne poslední. Jejich spolupráce by mohla být velmi zajímavá a upřímně, představa Sládka jako prezidenta a Vaskyho jako premiéra obnoveného Československa je, zvlášť v porovnání s dnešními Sralbotky, Bureši a spol. rozhodně zajímavá. 

Tímto dnešní "vaskyblog" zakončuji a už jen pro zajímavost upozorním, že na videu níže jsem s Vaskym zachycen i já - v okamžiku, kdy jsem ještě vůbec nevěděl, že někdo takový existuje, kdo to je a o co mu jde, takže jsem byl trochu rozpačitý. Čas videa, který ten okamžik zachycuje, si ale v případě zájmu najděte sami :-)

Takže tak!

 

Autor: Jakub Moravčík | pondělí 18.7.2016 12:00 | karma článku: 14,58 | přečteno: 1769x
  • Další články autora

Jakub Moravčík

Volební právo ctěné a vážené - jak tomu pomoci?

Již před lety jsem dostal nápad, jak v prospěch tak zásadní věci, jako jsou volby, upravit náležitosti týkající se především volebního práva, a stále se mi zdá dobrý. Tak jsem si jej sepsal a tímto jej zveřejňuji.

4.4.2024 v 11:59 | Karma: 6,52 | Přečteno: 250x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Porušil zastupitel Bělica ústavní práva občanů?

Ještě v tuto chvíli, kdy vydávám tento blog, probíhá zasedání zastupitelstva moravskoslezského kraje. A děly se tam dnes věci.

7.12.2023 v 14:26 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jakub Moravčík

Rakušanocie opět sebrala básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka

Šikana nejperzekuovanějšího českého (a aktuálně nemocného) básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka Rakušanovou policií má ode dneška další neblahé pokračování

27.11.2023 v 19:37 | Karma: 24,77 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Historicko-apologetické kapely. Měly by smysl?

Moderní populární hudba je dlouhodobě produkována nejen pro zábavu, ale také pro určité "ideové" účely. Početná množina hudebních fanoušků takové zaměření moderní populární hudby odmítá, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.

6.8.2023 v 19:00 | Karma: 4,56 | Přečteno: 194x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Pavla J. Hejátka chtějí zavřít na 7-9 let.

Dnes v podstatě jen krátký "oznam" o dalším politickém procesu, kterých nám začalo nebezpečně přibývat.

29.3.2023 v 21:10 | Karma: 31,20 | Přečteno: 3746x
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky