Jakub Moravčík

Stručné ohlédnutí za sobotním demonstrováním

8. 02. 2016 12:00:00
Předevčírem (6.2.2016) jsem cestoval - tentokrát dokonce i se svým tátou - žlutým vlakem do našeho hlavního města, abych ze zúčastnil dvou protiimigračně-protiunijních demonstrací.

Nejprve jsme, vybaveni transparenty, cestovali na "kulaťák", tedy pražské Vítězné náměstí, kde měl ve 13:00 začít manifestací zakončený pochod, pořádaný společně hnutím Za naši kulturu a bezpečnou zem a stranou Národní demokracie. Sešlo se dle mého odhadu 800-900 lidí, žádných 100-200, jak klasicky lživě uvádějí (některá) mainstreamová média. Pochod se zakončil na Loretánském náměstí, kde proběhla část s projevy. Zúčastnili jsme se jen cca prvních tří až čtyř, protože jsme se pak přesunovali na hlavní mezinárodní demonstraci toho dne, pořádanou Blokem proti islámu a Úsvitem-národní koalicí. Na Okamurovu demonstraci jsem se vykašlal, protože Tomio mne jejím načasováním a svým vlastním sólováním zklamal.

Dojmy z první demonstrace? Podle mne nic extra nového oproti demonstracím předchozím. Předseda Národní demokracie, Adam Bartoš, hovořil o nutnosti "přitvrdit" (s čímž bych souhlasil), ale nenaznačil jak konkrétně, snad kromě slov o tom, že mnoho občanů ČR je ozbrojeno a že prodej "povolených" zbraní (nejspíš těch, které nevyžadují zbrojní průkaz) za poslední měsíce v ČR stoupl o 800 procent. Následovalo přečtení zajímavého dopisu nějakého obyčejného občana o "polských instalatérech" v EU a jejich srovnání se současnými migranty, který přečetl Jiří Černohorský. Ten na závěr apeloval mj. na neúnavné psaní dopisů a mailů vládě. Může být, ale taková věc určitě není nějakým přitvrzením. Nela Lisková ve svém projevu následně apelovala hlavně na vystoupení z EU a Nato. Poslední, co jsme stihli , byl bečení zahrnující "projev" jakéhosi týpka přestrojeného za ovci, který byl těžkým šlápnutím vedle - nikdo z přítomných včetně mne jej nepochopil a navíc hraničil s trapností; však se také ozývaly výkřiky, ať dotyčný od mikrofonu vypadne. Pak jsme se již, spolu s mnoha dalšími, začali přesunovat na Hradčanské náměstí, kam jsme se vzhledem k uzavřenosti přístupů k hradu policií museli dostávat oklikou.

Počet lidí na místě se nedal odhadnout, nicméně každopádně tam byly tisíce lidí - největší odhad (údajně policejní), který jsem četl na webu, byl 15 000. Přestože demonstrace byla určitě krokem vpřed - vzhledem k počtu účastníků, zahraničním hostům a k tomu, že byla součástí multimediálně propojených demonstrací pořádaných po mnoha zemích Evropy, popř. dokonce i v Austrálii - v projevech opět nic extra nového nezaznělo. Relativně nejlepší se mi zdál Petr Hampl, ale jinak bylo vidět, že se BPI a Úsvit jako na řešení a zlepšení situace soustředí vyloženě a pouze na volby. Do těch hlavních je ovšem ještě pořád daleko a v mezidobí se může stát "cokoliv". Čekání se může snadno vymstít.

Je pravda, jak bylo zmíněno i v projevech (např. poslancem Úsvitu Karlem Fiedlerem), že současná situace v ČR, co se týče imigrace, je stále ještě dobrá. O žádných znásilněních, sexuálních obtěžováních apod. u nás zatím naštěstí není slyšet a Česko jakožto lokalita, kde by se nelegálové mohli "usídlit", má mezi imigranty špatnou pověst, což je dobře. Jenže vůbec nejde jen o dění v naši zemi, jde o celou evropu. Stačí, kdyby Merkelová zavřela německé hranice či pár stovek tisíc vyhostila a byl by z toho rázem průser i u nás. Je tedy podle mne třeba vymyslet něco, co naši mocipáni v čele se Sobotkou opravdu pocítí, protože, jak je opakovaně zmiňováno, z demonstrací si nemusí dělat těžkou hlavu - alespoň dokud tyto nepůjdou do několika desítek tisíců. O politice se říká, že je "uměním možného", a je mi jasné, že vymyslet ono efektivní a účinné "možné" tak, aby vyloženě nepřekročilo zákon, je skutečně kumšt. Ale to je právě výzva našim použitelným politickým stranám a hnutím, aby se o to skutečně pokusily. Kdo může vyloučit, že nic takového vymyslet nejde? Mne napadly myšlenky jako odvolání se na to, že instituce jako vláda nebo státní televize neplní svou základní funkci, za kterou je platíme (což opravdu neplní: ČT neinformuje pravdivě, nestranně a objektivně a stát nechrání vnější bezpečnost), a tím argumentačně podložit neplacení koncesionářských poplatků, popř. i (části) daní. Ale je fakt, že ta "daňová" varianta je už trochu silné kafe a v něčem možná i kontraproduktivní; navíc pochybuju, že by nezanedbatelná část občanů měla odvahu něco takového udělat. Stejně tak je nepředstavitelné, že by se ke stávce odhodlali všichni či většina státních zaměstnanců.

No a pak je tu samozřejmě varianta na zákon a legalitu nebrat ohledy. Je fakt, že k vyzvání k něčemu takovému je třeba značné odvahy a připravenosti k osobní oběti a zdaleka ne každý ji má. V malých náznacích snad Národní demokracie (řeči o zbraních a střílení, aktivita ohledně zakládání domobraneckých buněk), na facebooku v komentářích koketuje s občanskou neposlušností po letech opět aktivní Miroslav Sládek, ač není příliš konkrétní v tom, jak by se ta neposlušnost vlastně měla projevit. K těmto variantám nemám dostatečně vyprofilovaný a jednoznačný postoj.

Abych to už neprotahoval: bylo samozřejmě dobře, že se obě demonstrace uskutečnily a že počet účastníků citelně stoupl. Nicméně důležitější je, co naši použitelní "umělci možného" v následujících týdnech popř. měsících vymyslí a zrealizují - pokud ovšem vůbec něco.

A jinak, tohle byly naše transparenty. Zde jsou zachyceny "v akci".

Autor: Jakub Moravčík | karma: 28.65 | přečteno: 1463 ×
Poslední články autora