Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda: je opravdu tak ultranepochybně lepší než ...

... než co? To se, milý čtenáři, dozvíš, až na nejmenovaném místě tohoto článku, nikoliv v perexu. A neboj, článek není žádný iks-stránkový román.

Tak. Doufám, že se mi lehce provokativním názvem článku podařilo svést pozornost nejen pár příznivců strany Svobodných a že článek rozklikli :-D I když je budu muset trošku zklamat tím, že nebudu psát o politické, nebo individuální-vnější občanské svobodě. Ale přesto o svobodě, a tak si možná i přesto článěk dočtou: konkrétně především o svobodě rozhodování. Už jsem tu o svobodě dříve psal, ovšem jednalo se o dost dlouhý a pro filosoficky neškoleného čtenáře možná i náročný text, navíc rozdělený do více dílů. Takže jednak proto, že je opakování matka moudrosti, a jednak proto, abych některé své myšlenky shrnul do čitelnější, stručnější a obecně přístupnější podoby, je tady dnešní text.

Svoboda v jakékoliv podobě je všeobecně považována za něco, co je nepochybně skvělé, dobré, lepší než nesvoboda, něco co přirozeně chceme, hlavně pro sebe. Pojďme si ovšem stručně vypsat pár ne zrovna příjemných důsledků (mírně řečeno), které plynou konkrétně ze svobody rozhodování, pokud tato existuje:

1. Pokud existuje svoboda vůle (ač to možná není jediný předpoklad, ale každopádně je to předpoklad nutný), tak každým svým nejdrobnějším rozhodnutím pácháme masovou "možnocidu": každá volba, skrz kterou uskutečníme jednu konkrétní možnost (např. možnost A), znamená věčnou, nenávratnou smrt všech ostatních možností non-A. Jistě, je spousta možností, u nichž nám na jejich věčné smrti nijak nezáleží - např. možnost pohnout prstem na tom a tom místě v tom a tom čase o 2.5612 milimetrů a ne o 2.5613. Ale je i spousta jiných možností, jejichž "vražda" je bez nadsázky tragická. Např. pokud platí teze o tom, že každý z nás se mohl narodit pouze těm rodičům, jímž se fakticky narodil, a žádným jiným, pak pokud zabiju nějakého člověka, nezabiju jen jeho, ale způsobím, že již nikdy nevzniknou žádní lidé z těch, pro něž by tento zabitý jedinec byl "kořenem rodokmenu". A existencialitu takové skutečnosti snad opravdu nemusím zdůrazňovat ...

2. Pokud by nebylo svobody, nebylo by ani žádného zla. Určitě ne mravního zla; jestli ani ontologického (např. přírodní katastrofy či tragické nehody), je otázka, ale i to je dost možné. Ale na druhou stranu neplatí, že pokud by nebyla svoboda, tak že by neexistovalo žádné dobro. Ani není pravda, že by nebyla žádná láska - byla: vždyť zvířata také milují a umí být nesmírně věrné.

3. Svoboda rozhodování (popř. svoboda vůle) byla historicky zavedena právě proto, aby bylo vysvětleno zlo, a aby byl Bůh i přes extrémní množství zla ve světě obhájen jako zcela dobrý a jakožto ten, kdo za zlo nenese žádnou odpovědnost. Kdo ví, jestli by člověk měl vůbec nějaký motiv řešit problém svobody, resp. jestli by jej nějaký pojem jako svoboda vůle vůbec napadnul, pokud by v dějinách lidstva nebyl vykonán jediný zlý skutek. 

4. Pokud platí určité konkrétní principy aristotelsko-scholastické filosofie, pak tvrdím a jsem schopen vyargumentovat, že jediný autenticky svobodný skutek je skutek zlý. Prostě a jednoduše, svoboda je především, ne-li výhradně o zlu.

5. Říkáme, že pokud by nebylo svobody vůle, tak by nemělo smysl ani někoho chválit, ani někoho hanit či odsuzovat. Museli bychom zrušit věznice, soudnictví atp. a přinejlepším je předělat na karantény popř. léčebny nemocných; stejně tak bychom nemohli nikoho za nic odměnit. Ale upřímně: jde nám stejně o chválu, jako o hanu? Mám za to, že v žádném případě: jde nám především, či výhradně o hanu a odsuzování. Nevadilo by nám tak moc, kdybychom nemohli nikoho pochválit, ale vadilo by nám hodně, kdybychom někoho nemohli pokárat či odsoudit za jeho svobodný zlý skutek.

6. Pokud existuje svoboda vůle, pak existuje jedna obrovská nesvoboda: nesvoboda nevolit, nerozhodovat se. Pokud např. nespíme, musíme se nějak rozhodovat v každém okamžiku; stejně jako já teď, když píšu tento řádek. Nemůžeme si nikdy odpočinout od mnohdy extrémně tíživé nutnosti volit. V tomto smyslu měl Sartre pravdu, když napsal, že člověk je odsouzen ke svobodě.

7. Pokud jsme v situaci volby, pak si drtivou většinou vůbec nemůžeme vybrat možnosti, mezi nimiž budeme volit. Naopak, sadu těchto možností nám předhazuje okolní realita, a to často zcela krutě a bezohledně. Mohou na nás dopadnout náhle a drtivě, zastihnout nás zcela nepřipravené, postavit nás před děsivé Sofiiny volby ...

8. Všichni známe heslo, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Pomiňme nyní, že podle některých ona svoboda končí ve skutečnosti ještě mnohem dříve. Ať tak či tak, fakt je takový, že se toto pravidlo neustále dokonale pošlapává a to těmi nejhrůznějšími způsoby. Proti svobodě druhých jsme často absolutně bezmocní.

9. Pokud v našem světě svoboda existuje, jedná se o věc tak extrémně tajemnou a zahalenou temnotou, že to podobně neplatí snad o žádné jiné skutečnosti. Dostatečným důkazem toho budiž samotné dějiny: otázka svobody vůle byla nějak aktuální snad ve všech obdobích dějin filosofie (nejvíce asi ve středověku) a i když byly za celou tu dobu jistě učiněny určité pokroky, nemám pochybnosti o tom, že filosofové budou otázku svobody řešit do doby, než skončí svět. Pokud je však svoboda tak intimně spojena se zlem, jak bylo doufám čitelné z předchozích bodů, přijde mi osobně její neproniknutelně temná tajemnost jako něco poměrně cynického ze strany reality. Proč to, co má ty největší existenciální dopady, musí být tím nejtajemnějším, nejproniknutějším černočernou temnotou? Nevím. Pouze absolutně nedovedu pochopit, jak něco takového může někomu nejen nevadit, ale jak v tom dokonce může najít úlevu ...

 

Takže, po uvedení všech těchto bodů již mohu dokončit otázku, kterou jsem vložil i do názvu článku:

Je svoboda opravdu tak ultranepochybně lepší, než determinismus?

Nevím jak vy, ale já si to už v žádném případě nemyslím. Samozřejmě, pokud by sebou determinismus nesl stejně strašné zlo jako svoboda - tzn. pokud by i v determinismu bylo možné to nejchladnější, nejpromyšlenější, plně vědomé a intentionální mučení, vraždění, genocidy, teror, nenávist a další nevyslovitelně strašná zla - pak ať platí raději svoboda. Pokud by to v determinismu možné nebylo, pak je dost možné, že bych mu dal přednost před svobodou: nebo by snad někomu z vás vadilo, kdybyste měli být "determinovaně šťastní"? Ale v našem skutečném "aktuálním" světě, ať už směrem od determinismu ke svobodě, nebo od svobody k determinismu, je to přechod přinejlepším "z deště pod okap".

Jinak, pro filosoficky školené čtenáře ještě raději dodávám, že možnost kompatibilismu nyní vynechávám.

A ať už se k tématu svobody rozhodování každý z vás staví jak chce, vězte, že právě na téma svobody a determinismu se bude konat filosofický seminář ve Šlapanicích u Brna, v sobotu 17.5. ve 14:00, který budu moderovat a na který vás tímto zvu:

 

 

Autor: Jakub Moravčík | pondělí 5.5.2014 12:30 | karma článku: 6,68 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Jakub Moravčík

Volební právo ctěné a vážené - jak tomu pomoci?

Již před lety jsem dostal nápad, jak v prospěch tak zásadní věci, jako jsou volby, upravit náležitosti týkající se především volebního práva, a stále se mi zdá dobrý. Tak jsem si jej sepsal a tímto jej zveřejňuji.

4.4.2024 v 11:59 | Karma: 6,51 | Přečteno: 248x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Porušil zastupitel Bělica ústavní práva občanů?

Ještě v tuto chvíli, kdy vydávám tento blog, probíhá zasedání zastupitelstva moravskoslezského kraje. A děly se tam dnes věci.

7.12.2023 v 14:26 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Jakub Moravčík

Rakušanocie opět sebrala básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka

Šikana nejperzekuovanějšího českého (a aktuálně nemocného) básníka a písničkáře Pavla J. Hejátka Rakušanovou policií má ode dneška další neblahé pokračování

27.11.2023 v 19:37 | Karma: 24,77 | Přečteno: 895x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Historicko-apologetické kapely. Měly by smysl?

Moderní populární hudba je dlouhodobě produkována nejen pro zábavu, ale také pro určité "ideové" účely. Početná množina hudebních fanoušků takové zaměření moderní populární hudby odmítá, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.

6.8.2023 v 19:00 | Karma: 4,56 | Přečteno: 194x | Diskuse| Ostatní

Jakub Moravčík

Pavla J. Hejátka chtějí zavřít na 7-9 let.

Dnes v podstatě jen krátký "oznam" o dalším politickém procesu, kterých nám začalo nebezpečně přibývat.

29.3.2023 v 21:10 | Karma: 31,20 | Přečteno: 3740x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,51
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky